Regissör/Director

(Swedish text below.)

Det omöjliga möjligheternas hus Regi Forced Entertainment: Terry O'Connor, Regi Riksteatern: Pelle HanæusSkådespelare Ana Stanisic och Linn Bjørnvik Grøder

I was the co-director of the Swedish version of Forced Entertainment’s show “The possible impossible house” (“De omöjliga möjligheternas hus”) at The National Touring Company, Riksteatern, In the autumn of 2016. (See a separate post on the start page.)

Flugo_svart_logo

Bichard_Drömställe_Orion

The clown-tragedy “Flugo!” opened in 2013 and has been touring to major stages all over Sweden. The show was selected to the children’s theatre festival Bibu in 2014, to the international showcase Swedstage in 2014, and then performed in Germany, Austria and the Faroe Islands.

bernarda-150210-3088

In 2013-2015 I was the Artistic director of a regional theatre in western Sweden, Regionteater Väst. I directed two shows; one for 6-8 year olds, “Häxet” and one for 13-15 year olds, “Bernarda – we didn’t know what time it was”. I programmed another 10 shows, hired directors, actors and designers.

I’ve directed another 10 shows in various independent theatres and community theatre projects in Sweden.

My next directing job is at Copenhagen’s Music Theatre, with a new music-theatre drama by Kristian Hallberg, focusing on experiences of young adults with parents in prison.

***

Som Konstnärlig ledare för Regionteater Västs teateravdelning har jag 2014-2015 regisserat två produktioner. Den ena, “Häxet”, inspirerades av Hans och Greta-sagan och ville utmana föreställningar om vad det är att vara flicka och pojke, för åk 0-2. Den andra var ett samarbete med dansavdelningen i Borås och dess Konstnärliga ledare, koreografen Camilla Ekelöf. Fyra dansare och fyra skådespelare samarbetade över sina yrkesgränser i en produktion inspirerad av Lorcas pjäs. För mig var det viktigt att den reagerade på de antidemokratiska strömningar som blivit så tydliga i och med valet i september 2014. Jag såg till att vi använde vittnesmål från olika diktaturer, som monologer i föreställningen. Läs om “Bernarda – vi visste inte vilken tid det var”, genom att klicka på titeln!

Våren 2013 regisserade jag Clowner utan gränsers föreställning “Drömställe”, en del av sverigeprojektet Drömturnén. Föreställningen gjordes sedan som ett separat projekt under namnet “Flugo!” och gästspelade på Dramaten, samt på festivaler i Österrike, Tyskland och Färöarna. “Flugo!” Valdes ut till Bibu och till Swedstage 2014.

Jag har tidigare regisserat två nyskrivna svenska pjäser, en dansteateropera och två nycirkusföreställningar för fria grupper i Stockholm och Malmö. Dessutom har jag satt upp fem amatörföreställningar med den queera ungdomsensemblen KUNQ (01-05). Jag var även den stolta regissören av Cirkör Events show vid skandinavienlanseringen av PlayStation2! Samtliga föreställningar var urpremiärer. Trots det längtar jag till det klassiska dramat, med roller större än världen och där allt är på liv och död.

Mina teatrar har varit Regionteater Väst i Västra Götalandsregionen, Dramatiska Teaterkompniet i Malmö, Dramalabbet i Stockholm och Circus Arts/Clowner utan Gränser i Stockholm.

Jag har varit regiassistent vid Martha Vestins uppsättning av Lysistrate i Krapperup (98) och vid Pernilla Glasers uppsättning av Alice i Underlandet på Teater Viirus i Helsingfors (07).

Jag har regisserat den feministiska satirföreställningen “Välkommen till verkligheten” av amatörgruppen Vi som vet, som består av tre kvinnor som alla är ingenjörer och förbannade och smarta och roliga.  Spelades för utsålda hus i två omgångar, 2007.