Academy of Arts

 

Vi har varit duktiga på att packa. Ridå i skidfodral, de två stora paketen med magilådan och ljudanläggningen i sin jätteväska checkades in utan extra kostnader. Flyget till Riga gick snabbt. Där klev vi på ett mindre plan som långsamt men med fin utsikt flög oss över Ryssland, Vitryssland och Ukraina, innan vi landade i Chisinau.

Chisinau är lugnt och soligt, lummiga träd längs gatorna, unga tjejer i sportig silverlamé, många butiker, spruckna trottoarer, ett par tiggare. Vi bor i ett av de få kvarvarande hotellen med bibehållen sovjetstil (Zarea) och det är fint och billigt och bra.

Vår vän Hervé har förberett det mesta inför turnén och jag behövde bara sitta med när han prutade ner priset för tre veckors hyra av en minibuss med chaufför.

Första eftermiddagen promenerade gruppen omkring och bekantade sig med stan och fattade att vi var här. På kvällen hittade vi en klassisk moldavisk restaurang med väldigt god traditionell mat och en riktig restaurangorkester som spelade på traditionella instrument, med miner av cement. Fiolsväng och ett stort stränginstrument som trakterades med små klubbor. Rå vitlök, fårost, höns i kruka, persilja, vårlök, sill med oliver. Nu har vi sett det fina, goda.

Efter frukost ska vi till teaterakademin, där vi ska få låna lokal att repetera i. Ridan ska upp, lådan ska byggas, scener ska repas. Om tre dagar har vi premiär.

Andra dagen fick vi dessutom chansen att mota de hogsta honsen pa UNICEF i Moldavien. De satte oss in i situationen for barn, pa barnhem, i fangelser och forklarade situationen for fattiga familjer. Har ar det alltfor vanligt att foraldrar lamnar sina barn pa institution, sa att de ska fa mat och rena klader, trots att barnet ar alskat och utan sarskilda tillsynsbehov. Det finns ca 70 institutioner for barn i Moldavien , jamfort med 18 st i det mycket folkrikare Rumanien.

UNICEFarna uppmuntrade kraftfullt vara kommande insatser och intygade att de ar mycket valkomna och kommer att satta stora avtryck i barnen vi moter.

Bilderna ovan ar fran andra dagens repetitioner i en lanad teatersal pa Dans- och Teaterakademin i Chisinau.