Genusmedveten gestaltning

Jag har nu undervisat i en vecka på Teaterhögskolan i Stockholm. Skolan avslutar terminen med två veckor av valbara kurser och i år är temat “Att Gestalta Kön”. Jag har en skön grupp studenter bestående av mimare och skådespelare från skolorna i Stockholm och Luleå. Vi har undersökt kategorierna man och kvinna, samt femininia och maskulina kroppsliga uttryck. Studenterna har klätt på karktärer som har annat kön än de själva och improviserat i dessa. Maktförhållanden har uppmärksammats. Vi har kollat film, tänkt på jämställdhet under vår uppväxt, upptäkt våra kroppar på nytt, m.m.

I onsdags anslöt Wilson Michaels och nästa vecka leder han arbete med scener ur “En Midsommarnattsdröm”. Studenterna gör roller av båda könen. Vi undersöker vad pjäsen har att säga om genus idag. Vi tänker att den har mycket att erbjuda.

Bilder: Vi fick besök av skådespelaren Julia Marko-Nord och regissören Pernilla Glaser. De berättade om genusmedvetna äventyr i yrkeslivet och inspirerade mycket.